Om spelproblem

high-stakes-spel-problem-beroende-missbruk-gambling-hjalp-stod-sluta-078b

När spel blir problem

Vi är många som tycker att det är kul att spela om pengar. Vi testar vår lycka på spelautomaten, spelar poker med kompisarna eller satsar pengar på favoritlaget. Det är roligt, spännande och ger oss en kick i vardagen.

Men för en del av oss kan det också bli för mycket. Vi får svårt att kontrollera vårt spelande och lägger allt mer tid på det. Kanske leder det till bråk med familj och vänner. Kanske har man lånat pengar för att täcka skulder eller för att ha råd att spela och man har ångest och mår dåligt.

Spelproblem är mycket vanligare än man kan tro. Hela 6 % av Sveriges befolkning har, eller befinner sig i riskzonen för att utveckla spelproblem. Du är inte ensam och vi är många som befinner oss i samma situation.


high-stakes-spel-problem-beroende-missbruk-gambling-risk-slumpen-chans-vinna-forlora-roulette-lotter-lotto-spelautomat-slot-storvinst-forsokt-kan-inte-sluta-stoppa-spela-stod-hjalp-statistik-084
high-stakes-spel-problem-beroende-missbruk-gambling-risk-slumpen-chans-vinna-forlora-roulette-lotter-lotto-spelautomat-slot-storvinst-forsokt-kan-vill-inte-sluta-stoppa-spela-stod-hjalp-026

Hur vet man om man har spelproblem?

  • Att spela om pengar kan bli ett beroende precis som alkohol eller droger. Det kluriga med spelproblem är att det varken syns eller luktar och därför kan det vara svårt att märka. Men det finns vissa tecken som du kan vara uppmärksam på.

    Tänker du mycket på spel?
    Händer det att du ljuger för dina nära och kära om hur mycket tid och pengar du lägger på spel?
    Har du försökt att kontrollera ditt spelande utan att lyckas?

    Allt detta är tecken på att ditt spelande kan ha gått för långt. Spel ska vara roligt. Om du mår dåligt eller känner ångest över ditt spelande så är det dags att stanna upp och tänka efter.


Att söka stöd

Vi finns här om du vill prata. Du kan kontakta oss via mejl eller Facebook, du väljer själv vad som passar dig bäst. Om du bor i Malmö eller i närheten kan du även komma och träffa oss personligen.

Om du inte känner dig redo att kontakta oss ännu, eller om du bara vill lära dig mer om spelande och hur man kan ändra sitt beteende, så häng kvar här på hemsidan. Här hittar du massor av intressanta blogginlägg, roliga podcast avsnitt och viktiga frågor och svar i vår panel.


Anhöriga

Om du misstänker att någon i din närhet har problem med sitt spelande är det viktigt att prata om det. Det är lätt att man som anhörig känner skuld. Man kan uppleva det som att personens spelande beror på en själv eller att man kunde ha gjort mer för att stoppa det. Men kom ihåg: Det är aldrig ditt fel att någon annan har spelproblem!

Självklart kan det kännas svårt att prata om sin oro och att ta upp problemet med personen. Därför finns vi här för dig. Du som anhörig är alltid välkommen att kontakta oss för stöd och råd.


Vilket stöd finns nära mig?

Klicka på din landsdel för att se vilka städer och organisationer som erbjuder hjälp för spelproblem.

Hittar du inte din stad?
Vilket stöd som finns ser olika ut i varje kommun. Det enklaste är därför att kontakta Stödlinjen på telefon eller chatt så kan de hjälpa dig vidare. Du är självklart även välkommen att kontakta oss för stöd över e-post eller telefon.