Fråga panelen

Hej!

Här kan du läsa frågor som skickats in av er besökare. Alla får skriva om stort som smått.

Har du funderingar kring spelande som har gått för långt? Här kan du ta del av andras frågor och svar eller skicka in din egen fråga helt anonymt. Vi som sitter i panelen är beteendevetare, coacher och terapeuter och ingen fråga är för stor eller liten.

Vill du inte att din fråga publiceras här på sidan? Då kan du istället skicka den till oss via Snacka med oss.

Kan spelberoende vara postivt?

Jag undrar om det finns några negativa och positiva konsekvenser med att bli/vara spelberoende eller att spela? Man vet ju att mycket är negativt men finns det något positivt?

Matilda

Hej Matilda!

Tack för din fråga!

Att vara spelberoende har inga positiva konsekvenser då beroende leder till att hela våra liv handlar om att få spela. Detta gör att vi själva, våra familjer, vänner och ekonomi kan hamna under enorm stress. Resultatet kan bli att vi skadar våra närmaste relationer både känslomässigt och ekonomiskt för många år framöver.

Däremot är spel inte alltid dåligt. Allt handlar om hur vi behandlar spelet och hur stor plats det tar i våra liv. Spel kan var en väldigt rolig, social aktivitet där vi lägger pengar för underhållningens skull. Inte helt olikt från att gå på bio eller besöka en nöjespark eller liknande.

Det behöver alltså inte vara dåligt att spela, så länge vi spelar lagom!

Ali, beteendevetare


Hur påverkas kroppen av spel?

Jag känner att jag har gått ner i vikt men vet inte om det är av mitt spelproblem och oro eller vad det är jag går ner i vikt av. Kan ni förklara hur kroppen påverkas av ett beroende?

Kim

Hej Kim!

När vi är beroende av något är vi konstant i stress eftersom vi är rädda att förlora det som vi är beroende av. Oavsett om det rör sig om droger eller spel så kan det bli samma effekt. Vi kan uppleva det som att hela livet är baserat på det vi är beroende av. När kroppen är i stress minskar aptiten, eller försvinner till och med helt, vilket i sin tur leder till att man äter mindre.

Känner du att du har problem med ditt spelande, så hör av dig till oss!

Ali, Beteendevetare


Varför spelar folk?

Jag kan inte fatta att folk spelar ändå om dom vet att det kan och bara kommer komma förödelse ur det. Varför blir man beroende av spel om det bara är negativt?

19 år

Hej 19 år!

Det finns många möjliga skäl till varför vi börjar spela. Att vi till exempel söker efter spänning eller att vi är uttråkade. Ofta kan det vara för att slippa tänka på annat som är jobbigt.

Spelmissbruk eller beroende kan uppkomma från traumatiska upplevelser som vi försöker att glömma. Spelandet och dess förödelse kan (för personen som spelar) bli en flykt från det jobbiga man gått igenom.

Ali, beteendevetare

Fler frågor och svar<<<>