VM-KALAS

Så har några veckor gått sedan sommarens folkliga kalas med fotbolls-VM ägde rum. Vi säger grattis till Frankrike som tog hem spelen, och tack till svenska landslaget för den underhållning ni bjöd oss tittare på i sommarvärmen!

Det är verkligen härligt att se vilken sammanhållning sport kan bidra med. Städernas invånare runt omkring i Sverige har samlats på gator och torg och bildat stora blå-gula hav. Att se människor samlas och dela glädje brukar alltid bidra till extra leenden och en varm känsla inombords, oavsett anledning. Att höra folk skrika ”Jaaa!” eller ”Oooh” högljutt inifrån stadens lägenheter med vidöppna fönster och franska balkonger då jag går ner på gatan strax innan första halvleks slut, ger mig också denna härliga känslan av gemenskap och värme.

Som medarbetare i ett projekt som arbetar med insatser mot spelmissbruk, informationsspridning och förebyggande arbete mot spelmissbruk, har jag också ett annat perspektiv i allt det roliga. Jag tänker på baksidan av kalaset, med stormatcher som för många ger ökad lust till spel om pengar. Och på bettingssidorna som gör enorma reklamsatsningar som riktas mot potentiella spelare under matchernas pauser, före och efter. På bolagens olika internetsajter bombaderas vi med de ”bästa speltipsen”, för att vi ska välja att spela på morgondagens match från just deras bettingsajt.

VM är inte enbart lustfyllt på alla plan, och medan det ger känsla av glädje och samvaro för den ena, kan det bli en oerhört ångestfylld period för en annan. Kanske mår du som läser dåligt för att du har märkt att du har tänkt på spel för mycket under perioden då VM-spelen ägde rum? Eller känner du kanske någon som har upplevt VM som jobbigt ur denna synpunkt? Kanske har du haft en ökad rädsla för att få ett återfall i ditt spelmissbruk inför eller under sommarens matcher. Eller upplever du kanske känslor av tomhet när den långa perioden av matcher är slut och inte längre ger tillgång till de snabba kickarna som lätt kan nås under just VM-spel och funderar nu på vad du kan ersätta dem med? Den reklam som matas mellan matcherna går lättvindigt förbi en del av oss medan andra påverkas oerhört. Det är viktigt att problematisera detta och ett viktigt perspektiv att ha med sig.

Upplever du något av ovanstående – så kom ihåg att du inte är ensam, långt ifrån, och att det finns bra hjälp att få. Tveka inte att höra av dig till någon som kan hjälpa dig och lyssna på dina känslor och tankar. Hör gärna av dig till oss på High Stakes, till spelberoendes förening eller vänd dig till vården för att få hjälp. Vi på High Stakes finns här för att hjälpa dig vidare.

 

Vi önskar dig en fortsatt skön sensommar!

Rosanna, High Stakes