high stakes voices gaming

Att balansera gaming i vardagen

I veckans artikel återser vi Vicky som för några veckor sedan berättade om tecken på att hon var spelberoende. Den här gången är hon tillbaka för att dela med sig av sina tips för att få ett balanserat förhållningssätt till gaming i sin vardag. Hur kan man egentligen göra för att kunna spela så mycket man vill och samtidigt få alla andra viktiga saker i livet gjorda? Du som ungdom kan säkert hitta flera exempel du kan använda dig av i din vardag. Är du vuxen eller anhörig kan du använda Vickys knep för att hjälpa unga i din närhet att skapa balans i sin vardag.

Vill du prata med någon hos oss i High Stakes om ditt spelande? Skicka ett mejl med kontaktuppgifter till hej@highstakes.se så bokar vi in ett möte! Vi kan både träffa dig/er personligen eller via Skype eller telefon.


Gaming är en sysselsättning som kan konsumera en hel del av ens tid. Dessutom är det en otroligt rolig och social hobby som man gärna sitter länge vid. Det finns utan tvekan fler spel i världen än det finns tid att spela – särskilt när man har ansvar och en vardag att sköta. Men det finns absolut sätt att kombinera ansvar med gaming.

 

Vem är jag som gamer?

 Jag spelar spel från en väldigt bred pool av genrer så som MOBA (Multiple Online Battle Arena), FPS (First-Person Shooter) och RPG (Role Playing Game). Själv har jag förutom en PC både Xbox One och Playstation 4. Det finns dessutom flera nostalgiska konsoller som Gameboy, Super Nintendo och Gamecube i min kollektion. Det skulle ta mig alldeles för lång tid att räkna alla spel jag äger på alla plattformar. Kort och gott väldigt många spel. Vem är jag till vardags? Studerande 26-åring med jobb vid sidan av studierna och ensamstående till en helt underbar 6-åring. Utöver gaming har jag intresse av att läsa och leka med min dotter.

 

Planering

Detta tar i sig självt en del tid men vill man något tillräckligt mycket så dedikerar man sin tid till det. Planering blir min räddare för att kunna gamea som jag gör. En kalender i både datorn och mobilen bidrar till att jag lättare får koll på saker och gör min tid så effektiv som möjligt. Vidare går jag in lite mer specifikt på vad jag brukar planera under veckorna.

 

En hobby

Innan jag berättar om min planering så vill jag ha sagt att gaming är först och främst som vilket annat fritidsintresse och tidsfördriv. Där många slår sig ner i soffan och tittar på TV så spelar jag spel istället. Det handlar helt enkelt om prioriteringar med egentiden. Jag tittar väldigt lite på TV och när jag varvar ner innan sömn så läser jag.

 

Kollektivtrafik

Detta är ett bra alternativ till att köra bil och det sätt jag själv tar mig fram på. Här utnyttjar jag min tid med att främst plugga men också att jobba. Jag vill ha så mycket ledighet som möjligt där hemma just för att kunna sitta och spela i lugn och ro.

 

Sömnen

En otroligt viktig del i både vardag och gaming livet är sömnen. Det är då lika viktigt att faktiskt veta hur mycket sömn man behöver få för att orka allt. När jag planerar så har jag alltid detta i åtanke men gaming gör att man lätt glömmer bort tiden när man blir väldigt insatt. Ett tips är att faktiskt ställa en alarmklocka på mobilen innan man börja gamea. Ska jag till exempel upp klockan 6:00 så ska jag vara i säng klockan 23:00 (7 timmars sömn). Jag ställer då en alarmklockan på 22:15 (45 min innan läggdax) så jag hinner göra mig i ordning och läsa 30 min innan sömn.

 

Helgen

Här försöker jag vara så effektiv som möjligt samtidigt som jag spenderar tid med min dotter och vilar. Har jag en riktigt bra helg så lagar jag 3-4 middagar till veckan som kommer för att slippa spendera den tiden på vardagarna. Dessa middagarna lagar jag tillsammans med min dotter så att vi kan umgås. Andra trevliga saker att göra med sin familj kan vara att titta på en film en lördag kväll. Jag själv sitter då gärna nerbäddad med min dotter i soffan, men när hon tittar på Zootopia för tionde gången så tar jag fram mitt Gameboy. Utöver att jag smyger in mitt spelande lite där jag kan så delar jag det med henne också. Underbart att få med hela familjen och dela sin hobby bäst det går!

 

Planeringen blir i sin helhet det absolut viktigaste med flera element under veckan som kan underlätta för att finna tid med spelandet. Game on people!