Kan streaming av e-sport jämföras med att titta på fotboll?

Jag kommer hem från jobbet en kall höstkväll. Det är mörkt i lägenheten när jag öppnar dörren, sambon jobbar sent ikväll påminns jag om. Jag känner hur tröttheten slår mig och ögonen värker efter att har suttit framför en datorskärm hela dagen. Ändå sätter jag mig i soffan det första jag gör när jag kommer in genom dörren och börjar leta efter e-sport att titta på. Bara en liten stund tänker jag, väl medveten om att det är ett löfte jag inte kommer kunna hålla.

 

Vad är det egentligen som drar mig till att titta på när andra sitter och spelar datorspel?

Den största anledningen till att jag streamar e-sport är att jag kan relatera till det jag ser och att jag lär mig något nytt om spelet varje gång. Jag blir inspirerad och efter en match kan sätta mig vid datorn och göra det jag precis sett proffsen göra, något som hade varit näst intill omöjligt för mig efter en fotbolls- eller hockeymatch. Dessutom är det underhållande. Man kan följa olika personer när de spelar, och alla har sin unika karaktär där de går in i en roll. Streaming för mig är det att försvinna in i en annan värld, utan att aktivt spela själv.

Att streama e-sport går att jämföra med att titta på fotboll, man följer sitt lag och duktiga spelare. Man får se allt de gör. Tänk dig att man sätter en kamera bakom Zlatan när han gör mål efter mål. Vem hade inte velat se det? Jag tror att streaming av e-sport växer eftersom det är något som de flesta kan relatera till. Alla som vill kan spela och testa på att göra det de precis har suttit och tittat på. E-sport är inte heller beroende av ålder, till skillnad från fotboll kan man fortfarande känna att man har en chans att spela i toppligan även om man inte blev uttagen till ett distriktslag vid 14 års ålder. Under en e-sport match händer det otroligt mycket hela tiden, vilket gör det roligt att titta på. Man ser in i en värld där vad som helst kan hända, och allt händer live.

 

Jag växte upp med en pappa som varje lördag och söndag satt och tittade på fotboll. Allt i min familj styrdes därför av fotbollen, allt från våra middagar till när vi bjöd över gäster. Med åren byggdes ett slags motstånd upp hos mig mot fotbollen. Jag kände aldrig heller att jag var bra på fotboll. Jag spelade som liten men kände aldrig att det var något för mig. När jag istället började spela datorspel insåg jag att det var något jag var bra på, och att det dessutom var något som kunde spela helt själv, när som helst på dygnet. Just det var något jag fastnade för, att jag kunde spela själv, något som skiljer sig avsevärt från fotbollen där man måste styra upp 21 andra spelare för att spela en match. E-sporten var lättillgängligt i vardagen och det blev ett intresse som har följt med mig genom livet. Men det var inte förrän jag blev sjuk en sommar som jag verkligen fastnade för det. Jag var sjukskriven från jobbet och det fanns inte mycket att göra hemma förutom att spela. I takt med att jag började spela allt mer fann jag spelet LoL, League of Legends. Det var i samband med det som jag började streama spel. LoL är ett komplicerat spel och jag ville veta hur jag kunde bli bättre. När jag streamade fick jag se proffsens misstag och färdigheter, vilket utvecklade mig i spelet.

Men finns det då inga nackdelar med att streaming av e-sport?

Jo, som det mesta här i världen kan det självfallet ibland bli för mycket av det goda. Streaming likväl spelande kan vara beroendeframkallande. Så blev det i mitt fall. Efter att jag hade varit sjukskriven en sommar och upptäckt streaming av e-sport var det svårt att sluta även när jag började jobba igen. Sanningen är att det påverkade mitt jobb. Det fanns oändligt många videos, och jag ville se allt. Jag slutade aldrig att streama, oavsett om jag var hemma i soffan eller om jag var på jobbet. Jag började sova allt mindre och satt uppe på nätterna. Bara en match till tänkte jag. Det påverkade mina relationer med vännerna då jag kom med ursäkter för att inte ses. Jag intalade mig själv att jag bara behövde rensa tankarna efter jobbet och isolerade mig även om jag visste att det påverkade mig negativt och gav mig huvudvärk.

Jag märkte rätt snabbt att det hade blivit för mycket och valde att avinstallera alla spel och streaming tjänster på min dator ett tag för att kunna fokusera på annat. Jag började engagera mig allt mer i andra aktiviteter och sakta med säkert började saknaden till spelet att minska. Idag spelar och streamar jag fortfarande, det är ett stort intresse och jag har inga planer på att sluta med det helt. För mig är det ett sätt att koppla av. Däremot har jag hittat en balans och låter det inte ta för mycket plats i vardagen. Jag gör hela tiden avvägningar i mitt huvud för att behålla kontrollen så att jag inte faller tillbaka i mina gamla vanor.